TEKRAR ÇAL SAM

“TEKRAR ÇAL SAM” BABA OĞUL AYDINLARI AYNI SAHNEDE BULUŞTURUYOR

Defalarca izlediğiniz, izlemekten bıkmadığınız filmler vardır elbette. Belki “Ölü Ozanlar Derneği”, belki “Schindler’ in Listesi”, belki de “Otomatik Portakal” listeyi uzatmak elinizde. Woody Allen’ nın da bir Kazablanka  fanatiği  olduğu, metnini yazdığı “Tekrar  Çal Sam” isimli oyunun daha ilk dakikalarında anlaşılıyor.

U.Arda Aydın’ ın canlandırdığı sinema ve senaryo yazarı Allan Felix, oyunun başında salondaki sinema perdesinde belli ki defalarca yaptığı gibi Kazablanka filmini izlemektedir. Özel hayatındaki başarısızlığına filmlerden çıkarsamalar yapmaya çalışmakta, Humphrey Bogart’ tan yaşam koçluğu ayarında destek almaya gayretlenmektedir. Tamamen filmlerden oluşmuş içe dönük hayatında yolunda gitmeyen bir şeyler vardır. Çünkü karısı Nancy onu sıkıcı olmakla suçlayarak, hayatı yaşamayıp seyirciyi kaldığını söyleyerek ve artık ortak noktalarının kalmadığını haykırarak terk eder. Allan da bu durumda bir süre depresyonuyla uğraşır, sonra da çok yakın iki arkadaşı olan Linda ile Dick’ ten çöpçatanlık yardımları alır. Bu aşamada Sevinç Erbulak’ ın canlandırdığı Sharon, Gina, Vanessa, Betty gibi her biri farklı özelliklerdeki kızlar Allan’ nın potansiyel sevgili adayları oluverirler. Başarısızlıklarla sonuçlanan bu tanıştırma girişimleri sırasında Allan, işten başka bir şey düşünmeyen arkadaşı Dick’in  karısı Linda ile çok fazla zaman geçirmeye başlar ve birden aralarında bir çekim oluşur. İşler bu noktadan sonra beklenmedik bir mecraya kayar. Acaba Allan gerçek aşkı bulduğunu düşünerek arkadaşının karısıyla mı birlikte olacaktır? Veya depresyonuna geri mi dönecektir? Ya da  sürpriz bir çıkış yolu mu bulacaktır?

Daha okumayı bile sökmeden film çekmeye merak salan Woody Allen, bu oyunu 1969’da yazmış ve sahnelemiş. Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts’ ın rol aldığı “Play It Again, Sam” filmi ise 1972 yılında Herbert Ross tarafında sinemaya aktarılmış. Kişisel komplekslerle örülmüş kadın-erkek ilişkileri, aile, din, cinsellik gibi konulara ince bir mizahla yaklaşan Allen’ nın bu tavrının bu oyun için de geçerli olduğunu söylemek mümkün.

Şehir Tiyatrolarının oyunu, bir baba-oğlu aynı sahnede buluşturuyor.Yıllardır tiyatro sahnelerinden, dizilerden ve özellikle seslendirmelerden tanıdığımız – ilk akla gelenler Fred Çakmaktaş, Bill Cosby, Rocky – Sezai Aydın, Humphrey Bogart olarak çıkıyor karşımıza ve gerçek hayattaki oğluyla aynı sahnede olma zevkini yaşıyor.

1979 doğumlu Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezunu olan oğul Aydın, Keşanlı Ali Destanı’ndaki gazeteci ve profesör gibi yan rollerden sonra  sahneye hakim bir  Allan Felix olarak çıkıyor ilk başrolünde. Değişik tiplemelerle karşımıza çıkan Sevinç Erbulak da oyunun renklerinden biri oluyor.

Barış Dinçel’ e ait olan dekor yine özenli bir çalışmanın ürünü. Bir sinema adamının evini tamamen yansıtan, kırmızı objelerle de sıcaklaşan dekor oldukça başarılı. Taksi Driver, Moulin Rouge gibi film afişleriyle ve ayrıntılarla zenginleşen ana dekorda, sahne değişimleri işlevsel bir şekilde yapılıyor. Arka plandaki yeşil fayanslarıyla banyo dekoru da gerçekçi bir mekan tasarımını destekliyor.





Yönetmen Ragıp Yavuz, sağlam kurgulanmış  metni sahneye keyifli bir şekilde tanımış.Bunu yaparken dramaturg Arzu Işıtman’ la sahne değiştirmeden tutun da rolleri birleştirmeye kadar oyun metnine fazlasıyla  müdahale etmiş aslında. Sonuç olarak tempoyu düşürmeden  eğlenceli bir seyirlik oluşturmayı başarmış. Özellikle Linda’ nın Kill Bill gelini olması sahnesini çok keyifli bulduğumu belirtmeden geçemem. Bu arada bir parantez açalım, Ragıp Yavuz’ un bu sezon  Tiyatro Kare’de sahnelenen “Kim O?” adlı oyuna “Bunu Ali Kırca haber yapar” veya “Bu yazki Shakira konseri” gibi eklemeler yaptığı uyarlamanın da başarılı olduğunu belirtelim.

Oyunda Beatles’ dan Hey Jude’ı, Madonna’dan Vouge’ u ve daha birçok bilindik melodiyi duyabilirsiniz. Bir de dipnot: “Tekrar Çal Sam” diyerek Ingrid Bergman tarafından istenilen replik pek bilinir, ama şarkıyı  Dooley Wilson’ un seslendirdiği ve  adının  “As Times Goes By” (Zaman Geçtikçe)  olduğu pek bilinmez.

“Tekrar Çal Sam” keyifli metniyle, yaratıcı rejisiyle, oyunculuklarıyla, dekoruyla, müzikleriyle özellikle sinema izleyicisini de çekebilecek  keyifli bir seyirlik. İzleyin, pişman olmazsınız.



Yazan: Woddy ALLEN
Yöneten :     Ragıp YAVUZ
Çeviren :     İhsan MURSALOĞLU
Oynayanlar :     Uğur Arda AYDIN, Çiğdem GÜREL, Derya ÇETİNEL, Emrah ÖZERTEM, İrem ARSLAN, Sevinç ERBULAK, Sevtap ÇAPAN, Sezai AYDIN
Dramaturg: Arzu IŞITMAN
Sahne Tasarımı :     Barış DİNÇEL
Kostüm Tasarımı :     Duygu TÜRKEKUL
Müzik Yönetmeni :     Özgür Yaşar İŞLER
Işık tasarımı: Murat ÖZDEMİR